Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Çoğu insan her sabah ve akşam dişlerini fırçalaması, her gün diş ipi kullanması ve yılda iki kez diş hekimine gitmesi gerektiğini bilir. Ancak pek çok kişi bu tavsiyeye uymuyor veya ağız sağlığının neden önemli olduğunu anlamıyor. Herhangi bir ağrıları veya bariz çürük belirtileri olmadığı sürece iyi olduklarına inanıyorlar.
İyi ağız sağlığı, çürüklerden kaçınmaktan daha fazlasıdır. Ağzınızın durumu, genel sağlığınıza yakından bağlı olduğundan genellikle genel sağlığınıza açılan bir pencere olarak adlandırılır. Dişlerinize ve diş etlerinize bakım yapmak, ciddi hastalıkların önlenmesine, kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan komplikasyon riskinin azaltılmasına ve zihinsel sağlığınızın desteklenmesine yardımcı olabilir; hatta eğitim ve kariyerinizdeki başarınızı dahi etkileyebilir.
Peki ağız sağlığı tam olarak neden bu kadar önemli? İyi diş sağlığı yemek yiyebilmek ve konuşabilmek için çok önemlidir. Sağlıklı dişler olmadan çiğnemek ağrılı olabilir, hatta imkansız olabilir, bu da diyetinizi sınırlamanıza neden olur ve bu da sağlığınızı etkileyebilir. En sevdiğiniz yiyeceklerin tadını çıkaramamanın, konu ağız sağlığı olduğunda buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu fark etmeyebilirsiniz Diş kaybı yüz yapısında değişikliklere yol açarak sizi daha yaşlı gösterebilirken, diş kaybı aynı zamanda daha kısa bir yaşam süresiyle de ilişkilendirilir. Yapılan çalışmalar, 70 yaşında doğal dişlerinin tamamına veya çoğuna sahip olan kişilerin, doğal dişleri 20'den az olan kişilere göre daha uzun yaşadığını göstermektedir.
Ağız sağlığı sorunlarının, kalp kapakçıklarınızın, kalp iç zarının enfeksiyonu olan endokardit gibi bazı hastalıkların riskini arttırdığı gösterilmiştir. Araştırmalar, ağız bakterilerinin kan dolaşımınıza girebileceğini, vücudun diğer bölgelerine bulaşabileceğini ve kalp hastalığına ve daha fazlasına yol açan iltihaplanmalara neden olabileceğini gösteriyor. Aynı bakteriler aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre ile de ilişkilendirilmiştir.
Hamile kadınlar da ağız sağlığının kötü olması nedeniyle komplikasyon riski altındadır. Özellikle diş eti hastalığının erken doğum ve düşük doğum ağırlığıyla ilişkilendirilmesi, hamilelik sırasında düzenli diş bakımına uymanın önemini vurgulamaktadır
Diyabet, osteoporoz, Alzheimer Hastalığı veya HIV/AIDS gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa dişlerinize bakım yapmak özellikle hayati önem taşır. Örneğin diyabet vücudunuzun enfeksiyona karşı direncini azaltır ve sizi diş eti hastalıklarına karşı savunmasız bırakır. Aynı zamanda diş eti hastalığı kan şekerini kontrol etmeyi de zorlaştırır. Diş kaybı bireyler üzerinde ağır bir psikolojik yük oluşturabilir, bu da onların daha az özgüvenli, daha çekingen ve görünüşleri konusunda daha fazla çekingen hissetmelerine neden olabilir.